Community Service Project

Zuera


HASIL KERJA PROJEK 1


TAMAN yang cantik, bermula dengan landskap yang cantik. Jadi kumpulan saya telah memilih konsep landskap untuk membangunkan tasik Proton City. Proton City dan Tanjung Malim ibarat irama dan muzik, bak kata orang kalau berkunjung ke Tanjung Malim, memang tidak sah jika tak berkunjung ke tasik Proton City, tapi disebabkan oleh reka bentuk dan juga rupa landskapnya yang kurang menarik, menjadikan tasik tersebut seakan-akan basi dan tidak meriah. Program pembangunan tasik Proton City ini telah dibangunkan bersama-sama komuniti setempat termasuklah segala dana dan aktiviti pengurusan tasik tersebut.

Design 1
 Saya telah menampilkan konsep yang lebih meriah, kemudahan yang disediakan juga lebih banyak daripada yang terdapat di Proton City sekarang. Dari segi permainan air, saya telah menyediakan bot dan juga water cycling untuk memberi ruang kepada pengunjung menikmati keindahan tasik. Jadi masa tersebut bolehlah diambil untuk luangkan masa bersama-sama keluarga dan orang tersayang. Sebuah jambatan pon telah dibina sehingga ke tengah-tengah tasik, jadi.... pengunjung bolehlah bersiar-siar dibawah air terjun yang telah dihiasi dengan topiary yang berbentuk dolphin yang cute itu...hehehe. Papan-papan maklumat juga diletakkan disetiap sudut untuk memberikan info kepada pengunjung berkaitan taman yang dilawati. Pelbagai jenis taman yang menarik boleh didapati disini seperti taman jepun, taman topiary, taman inggeris dan sebagainya. Mcm2 ade taw...

Design 2
Saya masih mengekalkan elemen air pancut di tengah-tengah tasik, tetapi kali ini air yang dipilih dari jenis lain laaa plak kan.... Jadi suasana yang dihasilkan juga kelihatan lain.  Apa yang istimewa mengenai design 2 ini ialah, pengunjung bolehlah melihat landskap yang berkonsepkan taman topiary. Dimana taman ini dipenuhi dengan pelbagai pokok berbentuk topiary, seni topiary tersebut turut di kekalkan sebagai pintu gerbang yang membentuk sebuah terowong disepanjang jalan untuk memasuki taman ini. Klu nak cube..mai laa dtg cni.... Segala penerangan berkaitan pokok topiary yang digunakan dipaparkan pada papan maklumat.  Gazebo terapung pon der taw....dimana stepping stone telah dibina untuk menghubungkan pengunjung kepada gazebo tersebut. Deck kayu juga turut disediakan, ia berfungsi sebagai tempat untuk memberi makanan kepada ikan.

Design 3 
Konsep santai dan rileks diterapkan di mana terdapat lebih banyak ruang utnuk digunakan untuk aktiviti seisi keluarga. Namun begitu, saya tidak melupakan konsep landskap untuk diaplikasikan di tasik Proton City, dimana elemen kejur dan lembut masih dikekalkan. Gazebo, kerusi simen ferro dan juga kerusi taman di letakkan dipelbagai sudut untuk memberi ruang kepada keluarga untuk berehat. Eye on Proton City pon der kat tasik nie taw, jgn maen2..hehehe..jadi pengunjung bolehlah melihat panorama tasik dari tempat yang tinggi. pokok tulip juga ditanam di sekeliling tepi tasik supaya memberikan suasana yang lebih cantik dan rapi. Pelbagai aktiviti sosial yang boleh dijalankan di tasik ini.
HASIL KERJA PROJEK 2

DESIGN FRONT PAGE 1

DESIGN FRONT PAGE 2

DESIGN FRONT PAGE 3DESIGN 1 (PROJEK 2)

DESIGN 2 (PROJEK 2)

DESIGN 3 (PROJEK 2)

DESIGN 4 (PROJEK 2)

14 comments:

 1. cantik penambahan landskap pada taman ni. sya perlu g taman proton city dlu, masa tu tman proton city bru nk membangun.

  ReplyDelete
 2. cantik!!..design 3 sye suke..satu konsep yg sangat menarik..

  ReplyDelete
 3. tp sy lagi suke design 1..sume taman der kat kat ctu..lg sng dpt info

  ReplyDelete
 4. thanks u all...mmg kedua-dua design dibuat dgn cara bbeza..untuk beri kelainan..

  ReplyDelete
 5. menarik design ko zuera..mabeles!!! :)

  ReplyDelete
 6. landskap y menarik...design meletop

  ReplyDelete
 7. cantik....good jobs kak ra!!!

  ReplyDelete
 8. design ke 2 paling mahal gazebo terapung la... mcm msjd terapung kt t'ganu k????... hehe

  ReplyDelete
 9. thanks yaya n sarah...mmg ala2 cmtu pon...diambil design khas dari tempat lahir designer...hehhe (^_^)

  ReplyDelete
 10. idea yang bagus.. keep up the good work..

  ReplyDelete
 11. boleh meluangkan b'sama2 keluarga kt cni... good idea n job..

  ReplyDelete
 12. huyooooo..cya la zuera..kreatif gilo mu...

  ReplyDelete